Automaat met handspray vermijdt natte mouwen: “Nu hebben we geen kou meer in onze klas”

05 jan

Bron: HLN

Copyright artikel en foto’s: Ewoud Meeusen voor HLN

Link artikel

Dikwijls de handen moeten wassen leidt bij kleuters en jonge kinderen vaak tot natte mouwen, met kou in de goed geventileerde klas tot gevolg. Daar heeft gemeentelijke basisschool De Rekke in Hoevenen (Stabroek) een oplossing voor gevonden. De school heeft sinds maandag drie reinigingsautomaten met telkens drie dispensers van natuurlijke handspray in gebruik genomen.

Door het coronavirus is handen reinigen belangrijker dan ooit geworden. De leerlingen van De Rekke doen dat wel acht keer per dag. Al zorgde het overmatig gebruik van water voor een probleem, wat ter sprake kwam op een personeelsvergadering. “Als kleutertjes of jonge kinderen hun handen gewassen hebben, steken ze die meestal in de lucht. Daardoor loopt het water in hun mouwen. Dat droogt slecht op, zeker nu ze dikke jassen en truien dragen. Daar komt nog eens bij dat de ramen in de klas vaak open staan om te verluchten. Door de natte mouwen kregen onze leerlingen het al snel kou”, vertellen zorgjuffrouw Christel en directrice Inge Coeckelbergs.

Snel opdrogende handspray

De oplossing voor dat probleem komt van Walter T’Seyen van het Stabroekse printzaak TM Digital, in samenwerking met ProBiotec uit Roosendaal. Dat laatste bedrijf voor biologische schoonmaakmiddelenproducten had al individuele ontsmettingsapparaten voor volwassenen. T’Seyen had het idee één automaat met verschillende openingen voor dispensers te maken. Uit die gedachtewisseling vloeide één automaat voorzien van drie dispensers voort.

Voor scholen werd die ook kindvriendelijk gemaakt: iedere dispenser zit in de ogen of mond van een monstertje, genaamd Mr. Probi. “Daaruit komt geen alcoholgel, maar een biologische handspray. Het doodt het coronavirus, droogt snel op en veroorzaakt geen irritatie of gevaar in contact met ogen”, zegt ProBiotech-zaakvoerder Johan Van Overveld.

De installatie en handspray werden gecontroleerd door een preventieadviseur en arbeidsgeneesheer van intercommunale IGEAN. “Die oordeelden dat het veilig genoeg was”, verduidelijkt burgemeester Rik Frans (N-VA). Daarop besloot de gemeente drie units aan te schaffen voor GBS De Rekke, goed voor negen dispensers.

Geen schrik van monstertjes 

Zo is de basisschool in Hoevenen de eerste met de mobiele handhygiëneautomaat van Mr Probi. “Aan de start van de coronacrisis stonden alle leerkrachten hier met een busje om de handen van de kinderen te ontsmetten. Dit bespaart veel tijd natuurlijk”, zegt de directrice.

Of de kleuters geen schrik hebben om hun handen in de mond van monsters te steken? “Nee!” roepen de kinderen van de derde kleuterklas in koor. “Vroeger wasten we onze handjes aan de waterkranen. Nu in de monstertjes. Dan hebben we geen kou meer in onze klas”, vertelt Ella (5).

Meer informatie via www.probiotec-world.com/mr-probi.