Bouwwerken

02 apr

Op de gronden van de school GBS De Rekke wordt er volop gebouwd. Dan hebben we het niet alleen over de bouwwerken voor nieuwe kleuterklassen en een gymzalen maar ook in ons vogelhuisje zijn de bouwwerken gestart.

De eerste steenlegging was op 25/03/2022.

Vorig schooljaar werd er vroeger begonnen met het bouwen. Op 14/03/2021 begon een koolmeeskoppeltje aan de bouw van een nestje. Op 21/04/2021 werd het eerste ei waargenomen. In totaal werden er 7 eitjes gelegd. Zij kwamen wel allemaal uit, maar spijtig genoeg heeft het slechte weer van vorig schooljaar roet in het eten gegooid en er was te weinig voedsel voor de vogeltjes. Ondanks de inspanningen van groot en klein mocht het niet baten en zijn alle jongen toen overleden.

Het koppeltje koolmezen is momenteel druk in de weer.

Verschil man en vrouw

Bij koolmezen zijn mannetjes en vrouwtjes het makkelijkst te onderscheiden aan de hand van de zwarte streep over de borst en buik, de ‘stropdas’. Bij mannetjeskoolmezen is deze streep dik en loopt ononderbroken door naar de onderkant van de staartbasis.

Ze werken dit schooljaar wel veel sneller aan het nest dan vorig schooljaar.

BROEDEN

Broedt vanaf eind april, heeft één of twee legsels per jaar met elk 8-13 (soms 7-15) eieren. Paren broeden alleen, maar andere nesten bevinden zich soms dichtbij, bijvoorbeeld in nestkasten in dezelfde boom op 3-4 meter afstand. Is een holenbroeder. Het nest wordt door het vrouwtje gemaakt en bestaat uit plantaardige materialen, grassen, mos, dierenhaar, wol en veertjes. Het bevindt zich in de holte van een boom, soms ook in rotsen en muren. In enkele gevallen maken ze gebruik van de nesten van andere vogels, of broeden ze in heel dicht struikgewas. Maakt graag gebruik van nestkasten en zijn daar soms van afhankelijk. Het vrouwtje begint met broeden als 8-10 eieren zijn gelegd. De eieren zijn wit met rode vlekken. Broedduur 13-15 dagen. Kuikens worden gevoerd door beide ouders. Jongen zitten 18-21 dagen op het nest. Nadat ze zijn uitgevlogen, worden de jongen nog 2-3 weken gevoerd.

Hopelijk hebben we dit schooljaar meer succes en mogen we jongen zien volgroeien en uitvliegen.

VOEDSEL

Rupsen, andere kleine insecten (tot circa 1 cm lengte), beukennootjes en andere zaden. Koolmezen zijn ook vaak te vinden op voedertafels, zeker wanneer pinda’s en zonnebloempitten worden gevoerd.

In het begin had ik geschreven dat er vorig schooljaar te weinig voedsel was. Onze SAM-ploeg heeft er dit schooljaar ervoor gezorgd dat de vogeltjes eten hadden deze winter. Er mag altijd gedroogde meelwormen of zaadjes binnengebracht worden voor de vogeltjes (geen vetbollen), zodat wanneer het weer tegenzit we de jongen snel kunnen helpen.

In het fotoalbum kan je filmpjes en foto’s terugvinden van de bouwwerken. Of neem een kijkje in het vogelhuis via onze website.