gbsderekke@stabroek.be
Huiswerk zit goed als:
We verwachten niet dat ouders de leerkrachten zijn. Huiswerk is nooit iets 'nieuws'. Het is het inoefenen van reeds geziene leerstof. Er zijn af en toe uitzonderingen: je kind was ziek en heeft de leerstof niet helemaal begrepen. Dan kan je zeker even helpen. Maar vergeet niet dat de klasleerkracht steeds klaar staat om te helpen!
Leerlingen krijgen huiswerkopgaves voor de hele week. Ze leren zo, stap voor stap, om het huiswerk te plannen. Dankzij de verschillende tussenstappen kunnen de leerlingen in het zesde leerjaar zelfstandig huiswerk en studeermomenten inplannen. We kiezen er als school voor om in de hogere leerjaren, ook een weekend in de planning te zetten. Dit is niet verplicht, maar na een bevraging merkten we dat dit in veel gezinnen de druk zou verlichten. Zo krijgt iedereen de kans om huiswerk en gezinsleven goed te combineren.
De hoeveelheid huiswerk bouwen we op een rustige manier op. Zo maak je ieder jaar een beetje meer huiswerk. We zoeken steeds naar een goede balans tussen het maken van huiswerk en het leren voor een toets. Aan de start van elk schooljaar krijgen leerlingen en ouders nog aanvullende informatie over de specifieke manier van werken van het eigen leerjaar.
Eens leerlingen de leerstof begrijpen, is het de kunst om dit te automatiseren. Veel leerstof bouwt verder op vorige leerstof. Als die geautomatiseerd is, gaan de volgende stappen veel vlotter!
Door te weten waar je kind in de klas mee bezig is, kan je de leerstof aan de leefwereld van je kind koppelen. Dit zijn extra leermomenten die een erg positief effect hebben. Bijvoorbeeld: procenten berekenen tijdens het winkelen, Franse woorden lezen op verpakkingen, berekenen hoeveel gram je nodig hebt, nieuws over rivieren en provincies... De inspiratie is eindeloos!