Verkeersveiligheid – controles fietsverlichting

11 nov

Bericht van Politiezone Noord

Via deze weg willen wij jullie op de hoogte brengen dat wij vanaf november 2020 – uiteraard rekening houdend met de steeds wijzigende coronamaatregelen – controles zullen doen op de fietsverlichting.

Wij doen deze controles voor de veiligheid van jullie kinderen en vragen dan ook jullie medewerking.

 

Een fluohesje en een fietshelm dragen bij tot de verkeersveiligheid. Schoolgaande jongeren zullen de komende maanden immers vaak thuis vertrekken als het nog donker is en weer huiswaarts keren als het al begint te schemeren. Ze zijn dan veel minder zichtbaar. Wist u dat u met reflecterende kledij al zichtbaar bent vanop een afstand van 150 meter terwijl u met donkere kledij pas wordt gezien vanop een afstand van 20 meter?

Met een kleine financiële inspanning kan een fiets ook in orde worden gebracht. Fietsers moeten namelijk ‘s nachts of wanneer de zichtbaarheid minder dan 200 meter bedraagt, een vast licht of knipperlicht gebruiken.

Vooraan is dit een wit of geel licht, achteraan een rood licht (dit rode licht moet ‘s nachts bij helder weer zichtbaar zijn van op een afstand van minimum 100 meter). Beide lichten mogen zowel op de fiets als op de fietser bevestigd worden.

Bijkomende wettelijke verplichtingen:

2 doeltreffende remmen

Een goed functionerende bel

Een witte reflector vooraan

Een rode reflector achteraan

Een witte reflecterende strook aan weerszijden van elke band en/of minstens 2 gele of oranje dubbelzijdige reflectoren per wiel

Gele of oranje reflectoren aan weerszijden van elke pedaal

Buiten de wettelijke verplichtingen aan de fiets is het ook ontzettende belangrijk dat de fiets van uw zoon/dochter volledig in orde is.  Kijk dus eerst de fiets van uw kind na voor u hem/haar in het verkeer stuurt. Dit gaat de veiligheid van uw kind verhogen.

Hier let je best ook op:

Een zadel dat stevig  is vastgezet en op de juiste hoogte (als je stilstaat moet je met je voeten bij de grond kunnen)

Een stuur dat stevig is vastgezet (iets hoger dan het zadel)

Wielen die stevig zijn vastgezet en zonder speling

Strak aangespannen spaken

Velgen zonder vervorming

Banden zonder scheuren, uitstulpingen of afgesleten loopvlak en goed opgepompt

Gesmeerde ketting met ongeveer 1 cm speling

Pedalen en trapas  zonder speling

Een fietshelm is nog niet verplicht maar wordt ten sterkste aangeraden. Het verlaagt de kans op zware kwetsuren bij een ongeval.  Probeer uw kind dus steeds met helm en fluo in het verkeer te sturen. Het beschermt hem/haar extra.  Elke ouder wil dat zijn kind veilig weer thuis geraakt.

We hopen tijdens onze controles vast te stellen dat jullie medewerking zijn vruchten heeft afgeworpen en dat repressief optreden overbodig blijkt!

 

Met vriendelijke groeten,

 

 

Commissaris De Gent

Diensthoofd verkeer PZ Noord