03 665 35 44

  gbsderekke@stabroek.be

Milieu Op School

Wat is MOS?

Mos groeit niet alleen tussen de stenen, maar ook in de scholen! MOS staat voor Milieuzorg Op School.

MOS is een milieuzorgproject van kleuter- tot secundaire school. Het MOS-project helpt de school om op een pedagogisch verantwoorde manier een eigen milieuzorgsysteem uit te bouwen.

We werken rond verschillende thema’s: afval, energie, natuur, mobiliteit en water.

Onze Acties

Afvalarme school

Wie afval vermijdt, moet het niet kwijt.
De grijze bak is ingevoerd. De vervuiler betaalt. Wij willen onze kinderen van jongs af aan leren te sorteren of nog beter, hoe afval te voorkomen. 
De boterhammetjes blijven vers en gezond, ook zonder extra papiertje errond. 
Geef daarom uw kinderen een brooddoos mee, zilverpapier gebruiken we niet op onze school. Ook koeken kunnen wel voor een poosje in een koekendoosje. Koekjes zitten tegenwoordig apart verpakt. Koop liever koekjes in een groot pak. Dat bespaart plek in uw grijze container, maar dat bespaart ook in uw portemonnee!

STRAPdag

Naar jaarlijkse gewoonte stappen of trappen op vrijdag 16 september weer duizenden kinderen en (groot)ouders naar school. Te voet of met de fiets naar school gaan zorgt voor meer veiligheid op de schoolroute en aan de schoolpoort. De STRAPdag stimuleert kinderen en ouders om zich op een duurzame wijze te verplaatsen. Kinderen vinden het leuk en het is bovendien goed voor het milieu en de gezondheid. De leerlingen leren het campagnelied met het bijhorende dansje.

Tuintjes

Wij hebben tuintjes met kruiden en bloemen. De leerlingen staan in voor de verzorging van de tuintjes.

Drinkbussen in de kijker

Brikjes werden al enkele jaren geleden geweerd uit de school. De kinderen drinken nu uit flesjes die ze kunnen hervullen. Om lekken te vermijden, raden wij flesjes aan met sportdop. Flesjes water die gekocht worden in de winkel kunnen ook enkele malen hervuld worden. Spoel ze wel af en draai goed toe. Helaas gaan deze flesjes niet zo lang mee. Deze gaan kapot, belanden in een hoekje op de speelplaats en beginnen hun eigen leven te leiden als stukje afval. Daarom vragen wij u om alle flesjes steeds te voorzien van naam. Om PMD te vermijden op school, raden wij aan om een duurzame drinkfles te kopen. Voorzie ook op deze fles steeds de naam van uw kind.

Dikketruiendag

Als we de verwarming één graadje lager zetten, besparen we tonnen CO². Als uw kind zich kleedt naar het weer, voelt het er bovendien niets van. Ook thuis kan u de test doen. Eén graadje lager bespaart bovendien al in uw portemonnee!

MOS-ontbijt

We starten de dag met een gezond, afvalarm ontbijt. We zorgen voor lokale producten en seizoensgebonden fruit. Daarna gaat elke klas aan de slag om onze school te vergroenen. We onderhouden de tuintjes, bouwen insectenhotels, houden opruimacties in de buurt, …

SAM de verkeersslang

We dagen iedereen uit om op een milieubewuste manier naar school te komen. Spreek onderling af om te carpoolen, fietspoolen of schakel wandelouders in. Samen naar school stappen is veiliger én leuker. Woont u toch te ver van school? Waarom probeert u niet eens het openbaar vervoer?